יש מספר דברים שכדאי
לדעת לגבי גיזום גפן:
-
גיזום בעונה המתאימה - הגפן נמצא במעין תרדמה בחודשי בחורף, במהלכה
רוב עליו נושרים והוא לא מצמיח ענפים חדשים. הגיזום של הגפן צריך להתבצע בסוף
החורף על מנת שהצמח יוכל להתחיל את שגשוגו לקראת האביב. גיזום בעונה הנכונה מאפשר
הצמחה איכותית של עלים, של ענפים וכמובן גם של פירות.
-
קשירת הצמח – כחלק
מפעולת הגיזום יש לקשור חלקים מסוימים של הגפן לצורך הקניית יציבות ותמיכה. קשירה
של אזורים מסוימים עשויה לגרום להם לא להתפתח וזהו דווקא דבר טוב אם אתם רוצים
שהגפן שלכם יטפס רק בכיוון מסוים.
-
חשיפה לשמש – חשוב
לגזום את הצמח בצורה שתיתן חשיפה לשמש למרבית החלקים שלו. דבר זה מאפשר לעלי הגפן
לבצע פוטוסינתזה ולשגשג בצורה יפה.
גיזום גפן יכול כמובן להתבצע או בצורה עצמאית או על ידי הזמנת בעלי מקצוע. לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות משלה, מה גם שצריך להביא בחשבון נסיבות אובייקטיביות. ראשית, כדאי לבדוק מה היקף הגיזום הנדרש ולספור בכמה עצים מדובר. ככל שיש יותר עצים שאותם רוצים לגזום, כך עולה התועלת של הזמנת בעלי מקצוע. למעשה, זו הסיבה שבשדות חקלאיים שונים משתמשים בכוח אדם מוגבר.
שנית, רצוי להביא בחשבון ניסיון קודם עם גיזום של גפן. הפעולה עצמה של הגיזום דורשת רמה מסוימת של מיומנות ומחייבת היכרות עם העונות המתאימות, עם האופן שבו צריך לקשור את הצמח ועם מידת החשיפה הרצויה לשמש. אז נכון שלומדים את הטכניקה הזו עם השנים, אבל יש מקרים שבהם רוצים מלכתחילה להבטיח גיזום מקצועי.